Winkelmandje

0 Items

Totaal : € 0,00

Tips Glijmiddelen

Inloggen | Account aanmaken

PARTY WEAR - LINGERIE - EROTICA TO EMPOWER WOMEN

Tips Glijmiddelen

Een goed glijmiddel is een uitkomst voor veel klachten en zal altijd meer comfort brengen met haar zijdezachte gladde sensatie. Wist je dat glijmiddel één van de meest verkochte items is?
Of je het nu al vaker gebruikt of je hebt er nog geen ervaring mee, glijmiddel is er voor elk wat wils en voor verschillende toepassingen.
Net zoals mijn speeltjes beleid is deze selectie gericht op heldere informatie en (h)eerlijke ervaringen met verantwoorde en goede producten die geen schade toebrengen aan je gezondheid maar bijdragen aan een geweldige seks ervaring.

Makkelijker kiezen met de Glijmiddelen Gids
Wanneer kies je nu welk glijmiddel. Met de overzichtelijke info heb je nu alle ins en outs op een rijtje.
Wat zijn de verschillende basissoorten en welk glijmiddel past het best bij jou en hoe je het wilt en kunt gebruiken.
In deze Glijmiddel Special lees je er alles over …

Enorme uitbreiding van het assortiment glijmiddelen
Een logisch vervolg op een gezonde keuze van seksspeeltjes is een verantwoorde keuze van glijmiddel. Ook al zijn bepaalde ingrediënten toegestaan van overheidswege ( hier de Voedsel en Waren Autoriteit en in bijvoorbeeld de V.S. is dat de FDA, wil dat niet zeggen dat ik kritisch blijf en her en der kanttekeningen wil toevoegen.
Gelukkig zijn er ook zeer kritische seksbloggers aan het werk die aspecten belichten waar, weliswaar nog te weinig onderzoeken naar zijn gedaan om tot een wetenschappelijke keuze te komen, maar waar ik ook als kritische consument en verkoper jullie toch van op de hoogte wil brengen.
Ik heb bij de keuze van de glijmiddelen alles in acht genomen zodat er een gebalanceerd assortiment is ontstaan.

Glijmiddel bij de koffie
Achter de schermen hebben we hard gewerkt om de rubriek glijmiddelen weer uit te breiden. Om een verantwoorde keuze te maken in het gigantische aanbod van tegenwoordig heb ik er een waar studie project van gemaakt waar veel tijd in ging zitten☺
Behalve de ingrediënten studie, want ik wil jullie natuurlijk alleen het beste van het beste aanbieden, hebben we hier veel lol gehad met testen en glijden. Absoluut geen straf hoor dit werk, vooral als je man sowieso een groot liefhebber van (veel!) glijmiddel is.
Maar nou zijn smaakjes niet helemaal ons ding dus wat doe je dan? De Gelato dessert smaken van Jo bleken heerlijk in combinatie met een kopje koffie …

Heldere informatie
Bij elk glijmiddel staat de volledige ingrediëntenlijst vermeld. Zo kun je zelf verantwoord kiezen. Als je per slot van rekening een pinda allergie hebt wil je ook weten of dat in een product zit. Er zijn een aantal ingrediënten waarvan bekend is dat sommige vrouwen hier op kunnen reageren of overgevoelig voor zijn.
We hebben een aantal merken en producten geselecteerd waar we volledig achter staan. Helaas blijkt namelijk dat veel (goedkope) glijmiddelen ook ingrediënten bevatten waar je niet op zit te wachten en die zelfs schadelijk kunnen zijn of infecties veroorzaken.

DE 3 VERSCHILLENDE BASIS SOORTEN GLIJMIDDEL,
HOE KIES JE DE BESTE VOOR JOU

1. Glijmiddel op Waterbasis

Voordelen:
Veelgebruikt glijmiddel omdat het veilig te gebruiken is met seksspeeltjes en condooms.
Voelt dunner van structuur (dan siliconen glijmiddel) wat door velen als prettig wordt ervaren.
Wast gemakkelijk af en geeft geen vlekken op beddengoed

Nadelen:
Droogt sneller op dus je gebruikt er meer van
Minder geschikt voor het geven van massages omdat het sneller indroogt.
Goedkopere merken kunnen plakkerig aan gaan voelen

Let op de volgende ingrediënten als je gevoelig bent voor infecties of schimmels:
Veel gebruikt in glijmiddel op waterbasis zijn glycerine, glycol en glycerol.

Dit zijn alle bevochtigingsmiddelen, wat betekent dat ze vocht aantrekken, zowel vanuit de lucht en van alles waar ze mee in contact komen. Ze voorkomen ook het uitdrogen van het glijmiddel. Dit maakt hen erg glad, dat is waarom je ze in vele glijmiddelen op waterbasis terug vindt.
Het zijn echter ook suiker derivaten, en kunnen bijdragen tot schimmelinfecties en urineweginfecties, vooral bij diegene die hier al gevoelig voor zijn. Dit schijnt echter alleen te kunnen gebeuren als je de bacterie al bij je draagt.
Vooral als deze ingrediënten gecombineerd worden schijnt het een irritatie te kunnen veroorzaken bij vrouwen die daar gevoelig voor zijn. De glijmiddelen die we verkopen hebben nooit deze combinatie en slechts enkele het ingrediënt glycerine (op plantaardige basis) of glycol.

Weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor infecties, kies dan een glijmiddel zonder bovenstaande toevoegingen (of kies een siliconen glijmiddel waar deze niet inzitten). Bij elk glijmiddel staan heel duidelijk de ingrediënten vermeld zodat je zelf kunt kiezen.

Hoe zit het nu met Parabenen?
Parabenen (methyl, propyl, butyl) zijn een veel gebruikt conserveermiddel voor cosmetica producten zoals deodorant, make-up en veel meer zoals ook glijmiddel op waterbasis. Er is veel discussie gaande over parabenen. Sommige studies hebben een hoog gehalte van parabenen aangetoond in biopsie van borst kanker weefsel. Het gebruik hiervan is echter nog steeds wettelijk toegestaan en hoewel er geen definitief bewijs voor een oorzakelijk verband is, wil ik hier toch voorzichtig mee zijn. Ook blijkt dat mensen allergisch kunnen zijn voor parabenen.
(Parabenen zitten niet in glijmiddelen op siliconenbasis, deze hebben geen conserveermiddel nodig.)

2. Glijmiddel op Siliconenbasis

Ook al klinkt het veel onnatuurlijker en zelfs wat chemisch, een glijmiddel op siliconen basis is een volledig verantwoord product en kan zelfs voor velen de voorkeur hebben boven een glijmiddel op waterbasis omdat het vrij is van ingrediënten die bij gevoelige vrouwen een reactie kunnen geven.

Voordelen:
Een paar drupjes geven een langdurig en zijdezacht glad gevoel
Heerlijk om ook mee te masseren omdat het zo lang glad blijft
Siliconen heeft geen conserveermiddel of bevochtigingsmiddel nodig dus is vrij van glycerine, glycol en parabenen
Goede keus als je overgevoelig bent voor bovenstaande ingrediënten
Heerlijk voor seks onder de douche of in bad. Siliconen lost niet op in water dus verlost je van dat stroeve gevoel dat seks in water met zich meebrengt.

Nadelen:
Laat een dun filmpje achter op de huid (kan geen kwaad maar soms kan douchen erna prettig zijn)
Pas op bij seks in de badkamer dat je het niet op je tegelvloer knoeit, deze blijft nog heel lang spekglad namelijk.
Niet te gebruiken bij siliconen speeltjes. Dit kan het materiaal van je seksspeeltje poreus maken en dan is het niet meer goed en hygiënisch schoon te maken zodat bacteriën vrij spel krijgen. De meeste fabrikanten raden daarom het gebruik af. Lees voor een voortschrijdend inzicht de kanttekening bij glijmiddel en seksspeeltjes.
Kan vlekken geven in je beddengoed, vooral bij zijden lakens. Meestal zal de vlek verdwijnen na een aantal keer wassen.
Nooit gebruiken bij speeltjes van jelly of cyberskin. Deze lossen namelijk op (!).
Wij raden sowieso het gebruik van jelly of cyberskin speeltjes ten zeerste af vanwege het gevaar voor je gezondheid dat de weekmakers die daar inzitten kunnen veroorzaken.

3. Glijmiddel op basis van Aloë Vera

Een geheel nieuwe formule is de Organics lijn op basis van Aloe vera van het merk Sliquid. Deze is niet te plaatsen onder water- of siliconenbasis en verdient daarom een eigen plekje. Voor wie ooit de bladeren van een aloe vera plant opende is het bekend: verse Aloe Vera is een glibberig goedje en dus uitstekend geschikt voor dit volledig biologische glijmiddel.

Voordelen:
95% biologische ingrediënten
Is oplosbaar in water, makkelijk schoon te maken
Geeft geen vlekken
Bevat geen glycerine of glycol
Bevat geen parabenen
Hypoallergeen, ph neutraal
100% Vegan-friendly, Niet op dieren getest
Veilig bij gebruik van condooms en speeltjes van siliconen, latex en plastic
(* alleen de Organics Silk heeft 9% siliconen in de formule waardoor deze veilig is alleen bij de hoge kwalitateit siliconen toys en MITS goed schoongemaakt na gebruik, bij twijfel test eerst een klein stukje of gebruik een andere formule)
Nadelen:
Kunnen we (nog niet) bedenken! Omdat het hier om een nieuwe formule gaat horen we graag van je mocht je wel een nadeel weten.

4. Hybride glijmiddelen

Deze combineren de water- of aloe vera basis met een beetje siliconen waardoor deze nog gladder aanvoelen. Wij hebben hier (nog) geen aparte categorie van aangemaakt in de webshop maar je vind ze terug onder de waterbasis en de aloe vera basis glijmiddelen.

Voordelen:
Voelt langer glad in vergelijking met een basis van alleen water of aloe vera
Hydrateert
Te gebruiken bij speeltje van hoogwaardige siliconen van een goed merk. WEL absoluut goed schoonmaken met een toycleaner na gebruik.

WAAROM EEN GLIJMIDDEL?

Meer comfort! Veel vrouwen hebben last van pijn of ongemak tijdens de seks.
Het kan zijn dat de natuurlijke vochtproductie wat minder is. Daar zijn meerdere oorzaken voor zoals bijvoorbeeld na de zwangerschap , bij borstvoeding, de overgang, de pil, medicijngebruik of een chemokuur. Een beetje glijmiddel is dan perfect om het natuurlijke vocht aan te vullen en weer te gaan genieten.
Helpt ontspannen! Heb je vaginisme of te gespannen bekkenbodemspieren dan kan een glijmiddel helpen bij het ontspannen en vergemakkelijkt uiteindelijk het leren inbrengen. Belangrijk is absoluut niets te forceren en te leren zacht en lief voor jezelf te zijn. Een gynaecoloog, seksuoloog of gespecialiseerde (bekken fysio)therapeut kan veel hulp bieden met (ontspannings-) oefeningen en ga op zoek naar lotgenoten. Dat zijn er meer dan je denkt.
*Uit onderzoek in 1994 bleek dat er toen (al) 150.000 vrouwen in Nederland waren met dezelfde klachten.
*uit onderzoek van de Rutgerstichting naar de Seksuele gezondheid in Nederland uit 2011 blijkt dat in totaal wel 27% van de Nederlandse vrouwen klachten heeft tijdens het vrijen. Hieronder vallen bovengenoemde pijnklachten (dat ook wel dyspareunie wordt genoemd als verzamelnaam van algemene pijnklachten), vaginisme of lubricatieklachten.
Meer comfort reden 2! Heel veel vrouwen zijn gevoelig doordat het vaginale membraam wat dunner is. Hierdoor kun je dan sneller micro wondjes of beschadigingen krijgen, voelt niet lekker natuurlijk. Allemaal te voorkomen en zelfs helpen te herstellen met een goed glijmiddel. Comfort is de sleutel.
Helpt bij gevoeligheid voor infecties.
Sneller in the mood! Vooral aan het begin van een vrijpartij kan het zijn dat alles nog wat stroef aanvoelt. Wat glijmiddel laat alles makkelijker glijden, ook bij voorspel van bijvoorbeeld alleen clitorale stimulatie. De zijdezachte sensatie maakt dat alles lekkerder aanvoelt en zodat je sneller ‘opgewarmd’ wordt.
• Onmisbaar bij een ‘vluggertje’! Hoe heerlijk seks ook is als je alle tijd hebt, met een vluggertje is ook niets mis. Je vagina denkt daar soms anders over en dan biedt wat glijmiddel de uitkomst.
• Fors geschapen partner! Toch een veelvoorkomende reden. Mocht je partner eigenlijk net wat te groot zijn om de penetratie comfortabel te laten zijn dan is glijmiddel zeker een uitkomst. Het zal je helpen te ontspannen en maakt seks een stuk gemakkelijker.
• Gewoon lekker! Een veelgehoorde opmerking als ik mensen glijmiddel aanraad bij een leuk verrassingspakket dat ze aan het samenstellen zijn, een bijna gepikeerde of beledigde reactie “Maar dat heb ik helemaal niet nodig”. Lieve mensen, ook al heb je het niet nodig… De sensatie van een glijmiddel kan een absolute toevoeging zijn gewoon omdat het lekker aanvoelt! Proberen dus!
• Condoomgebruik met meer plezier! Veilige seks voor alles uiteraard maar een veelgehoorde klacht bij vrouwen is dat het wel lijkt of zo’n condoom je natuurlijke vocht absorbeert en dat de boel toch droger als gebruikelijk gaat voelen. Een paar drupjes glijmiddel lost dit snel op. Ook voor de man, bij wie het dragen van een condoom vaak toch als knellend wordt ervaren kunnen een paar drupjes glijmiddel op de penis voor het aanbrengen van het condoom daar verandering in brengen. Het geeft hem bovendien een extra sensatie zodat het dragen een stuk prettiger wordt.

WANNEER WELK GLIJMIDDEL?

Glijmiddel voor ‘Huis Tuin en Keuken seks’
Gebruik je geen speeltjes waar je rekening mee moet houden of val je niet onder de andere specifieke toepassingen die verderop benoemd worden, dan ben je totaal vrij in je keuze. Maak dan je keuze uit 1 van de 3 basissoorten glijmiddel zoals hierboven omschreven op basis van elk hun specifieke eigenschappen.

Droog en of geïrriteerd slijmvlies
Is je natuurlijke vochthuishouding van je vagina uit balans, om wat voor reden ook? Overgang of medicijngebruik? Voelt deze de hele tijd droog aan dan zijn er glijmiddelen die ook hydraterend en verzorgend werken. Je kunt ze zelfs voor dagelijks gebruik inzetten.
- Goed hydraterend en verzorgend glijmiddel op waterbasis is bv. Med Repair Glide, Naturals Satin of Naturals Sea Lube
- Goed hydraterend en verzorgend glijmiddel op siliconenbasis is bv. Pjur Woman
- Goed hydraterend en verzorgend glijmiddel op aloë vera basis is bv. Sliquid Organics Natural of  Organics Oceanics

• Algemene gevoeligheid en/of gevoelig voor (schimmel)infecties
Weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor (schimmel) infecties neem dan een zo neutraal glijmiddel mogelijk glijmiddel met zo min mogelijk ingrediënten.
Vermijd het ingrediënt glycerine want dit wordt in je lijf omgezet in suikers en als je een infectie hebt of de bacteriën bij je draagt dan kan dit een infectie activeren.
Er zijn er zelfs ook met antibacteriële werking dat het herstel ondersteund (met of zonder glycerine).
Tip! Ben je echt heel gevoelig voor bepaalde ingrediënten, schroom dan niet om je favoriete en veilige glijmiddel mee te nemen bij een bezoek aan de gynaecoloog. Veel artsen en ziekenhuizen gebruiken nog steeds de standaard K-Y gel waarvan echter bekend is dat het infecties kan bevorderen.
- Goede en zeer neutrale glijmiddelen zijn bv: Sliquid Naturals H2O, Pjur Nude
- Goede glijmiddelen zonder glycerine zijn bv: alle glijmiddelen van Sliquid
- Goede herstellende en ondersteunend glijmiddelen zijn bv: Naturals Sea, Organics Oceanics, Med Repair

• Meer sensatie! Leuk om uit te proberen zijn de ‘Warming’ glijmiddelen. Deze worden warm als je ze inmasseert en geven zo een extra opwindend gevoel. Ze zijn er zelfs ook nog met smaakjes. Verkrijgbaar in alle basisvarianten dus op water-, siliconen- of aloe-vera basis.
- Goed warming glijmiddel op waterbasis: Pjur My Glide, Sliquid Naturals Sizzle, Insane Arousal
- Goed warming glijmiddel op siliconenbasis: JO silicone warming
- Goed warming glijmiddel op aloe vera basis: Sliquid Organics Sensation

• Meer genot en comfort bij anale avonturen! Of je nu beginner bent of een gevorderde liefhebber, glijmiddel is een gewoon een ‘must’ bij anale seks. Er is daar geen natuurlijke vochtproductie dus een glijmiddel biedt de uitkomst. Het kan ook helpen met het ontspannen wat voor velen toch wat lastiger is daar. Je kringspier kan protesteren en met wat glijmiddel zachtjes het gebied voorbereiden is het verschil tussen een onprettige of zelfs pijnlijke ervaring en het genot dat daar ook te halen valt. Dit speciale glijmiddel is wat dikker van substantie dan andere zodat het langer glad blijft en voorkomt ook eventuele kleine wondjes of beschadiging van het gevoelige anale membraam.
Verkrijgbaar in alle basisvarianten dus op water-, siliconen- of aloe-vera basis.
- Goed anaal glijmiddel op waterbasis is bv: Sooth van Intimate Earth, Sliquid Naturals Sassy, Comfort Analyse me Pjur
- Goed anaal glijmiddel op siliconenbasis is bv: Relaxing / Analyse me van Pjur
- Goed anaal glijmiddel op aloë vera basis is bv: Sliquid Organics Natural Gel

PS: Wij vermijden het ingrediënt benzocaïne in anale glijmiddelen: Deze verdovende stof zit in veel anale glijmiddelen om de anale seks ‘comfortabeler’ te maken. Het gevaar hiervan is dat je pijnsignalen niet meer voelt en dat je dus het zeer gevoelige membraam van het anale kanaal beschadigd. Anale seks kan erg prettig zijn maar dien je altijd héél voorzichtig aan te pakken door je lichaam stapje voor stapje te laten wennen aan een iets groter object (of aantal vingers). Luister dus altijd naar je lichaam en forceer niets, pijnsignalen zijn er niet voor niets en geven aan dat je wat behoedzamer te werk dient te gaan.

• Erotische massage! Wie kent het niet, de massage die uitloopt in een erotische massage en dan… ja, dan wordt die olie toch ook gebruikt als een soort van glijmiddel. Wist je dat je vagina die olie niet afbreekt en dat daar een laagje van achterblijft? Niet iets wat je regelmatig wilt doen. Gebruik dan bijvoorbeeld een glijmiddel op siliconen basis. Dat is heerlijk glad en blijft eeuwig glijden én is totaal veilig omdat het door je lichaam wordt afgebroken. Geen wonder dat dit een super populair product is en zelfs in liter verpakkingen beschikbaar is (veel is fijn!)
- Goede siliconen glijmiddelen om te masseren zijn bv: Pjur Original

• Glijmiddel bij gebruik van seksspeeltjes! Net zoals het verhaal bij condooms kan het zijn dat seksspeeltjes je natuurlijke vocht in een rap tempo ‘verbruiken’. Een beetje glijmiddel is dan erg prettig.
Let wel dat je niet alle glijmiddelen bij elk speeltje kunt gebruiken:
De Waterbasis is bij elk speeltje te gebruiken.
Siliconen glijmiddel NOOIT gebruiken bij jelly speeltjes (die je trouwens ook gelijk zou moeten weggooien, lees daar anders mijn verhaal over weekmakers op na), dit kan het materiaal aantasten of doen smelten.
Siliconen glijmiddel bij siliconen speeltjes wordt ook altijd afgeraden omdat het materiaal daar poreus van kan worden en bacteriën zich in het poreuze materiaal nestelen en infecties kunnen veroorzaken.
Maak daarom je keus uit één van de glijmiddelen op waterbasis of aloe vera basis of kies voor een glijmiddel speciaal gemaakt voor gebruik met seksspeeltjes. De laatste is wat dikker van samenstelling omdat een speeltje soms wat stroef kan aanvoelen.
Tip: kijk ook eens bij de anale glijmiddelen omdat deze ook dikker van substantie zijn, zijn deze ook uitermate geschikt voor gebruik met speeltjes.
- Goede glijmiddelen speciaal voor gebruik met sekspeeltjes zijn bv: Woman Toy Lube, Pink Frolic, Sliquid Naturals Sassy
- Goede anale glijmiddelen die ook zeer geschikt zijn voor gebruik met seksspeeltjes zijn bv: Sooth, Sea, Oceanics

Let op! Hier is trouwens met veel nuances toch een voortschrijdend inzicht op gekomen: Andere fabrikanten zoals het zeer kwalitatief hoogstaande merk Tantus maken hier een kanttekening bij en geven aan dat het gebruik van siliconen glijmiddel bij hun speeltjes geen enkel probleem is.. MITS het speeltje na gebruik héél erg goed schoongemaakt wordt met een Toycleaner. Dit kan alleen bij speeltjes van 100% hoogwaardige/medische siliconen.
Zelf hebben we ook hier nooit problemen mee gehad maar er zijn berichten op fora dat laagjes siliconen van toys (zoals van het merk Lelo) loslaten dus wees ajb gewaarschuwd en doe dit dus alleen als je weet dat je je toys na gebruik zeer goed schoonmaakt. Water en zeep is dan echt niet afdoende dus vandaar de aanbeveling van een toycleaner. Ook bij twijfel over het materiaal niet gebruiken.
Een hybride glijmiddel (dat is waterbasis met een klein percentage siliconen kan dan ook een optie zijn)
- Goede hybride glijmiddel is bijvoorbeeld: Sliquid Naturals Silk

• Fun bij orale seks! De vele verschillende soorten smaakjes geven zeker een extra dimensie aan de orale seks. Zoveel mensen zoveel smaken. Of je nu van fruit houdt of van tiramisu, kies de smaak die je lekker vind. Absoluut op de lijst van dingen die je moet uitproberen! (Nou ja, niks moet natuurlijk maar is ongetwijfeld een aanrader)

• Biologische, organic of vegan lifestyle! Jaja, het is eindelijk ook doorgedrongen tot glijmiddel land, de trend van biologisch, organic en zelfs veganistische producten. Ik kan dat – als groot voorstander van ‘natuurlijk’ – alleen maar toejuichen. Waarom zou je, als dat je levensstijl is, dat niet doorvoeren naar je glijmiddelen, een logische en verantwoorde stap.
- Alle producten van het merk Sliquid zijn 95% organic en 100% Vegan
- Goede andere organic/vegan glijmiddelen zijn bv: NaturaLove Organic lubricant van JO, Pjur Vegan

TENSLOTTE

Kwaliteit maakt een groot verschil. In de vele jaren van ons bestaan hebben we ongelooflijk veel vrouwen aangenaam kunnen verrassen met het gemak van een goed glijmiddel. Veel beter zelfs dan de glijmiddelen die vaak door artsen worden gebruikt of aangeraden. Veel artsen zijn helaas niet op de hoogte van deze door de gespecialiseerde seksindustrie ontwikkelde producten en raden (nog steeds) merken aan zoals K-Y, Sensilube en het commercieel bekende Durex. (die veel ‘foute ingrediënten bevatten waardoor je vatbaarder wordt voor infecties, heel snel indrogen en plakkerig aanvoelen. Allemaal troep mijns inziens). Goed glijmiddel is wat duurder maar gaat ook veel langer mee en je voorkomt ongemak (want daar ging het toch allemaal om!)

Disclaimer. Ik ben geen arts, wetenschapper of scheikundige. Ik geef adviezen vanuit mijn jarenlange ervaring met vrouwen en seksualiteit gecombineerd met een flinke dosis kritisch en gezond verstand. In mijn overzicht staan veel inzichten vermeld waar artsen of seksuologen helaas (nog) niet van op de hoogte zijn. Informeer jezelf dus altijd goed maar neem bij twijfel altijd contact op met een arts.